Transportul in Spania

In jos

Transportul in Spania

Mesaj  yanni la data de Dum Aug 02, 2009 8:00 am

Spania dispune de o infrastructură de transporturi şi telecomunicaţii extinsă şi foarte competitivă, o parte dintre acestea fiind în proprietatea statului, iar celelate părţi în proprietate privată.
Autostrăzile şi şoselele de viteză sunt cele mai rapide, acestea ocolesc oraşele, sunt bine asfaltate, dispun de mai mult de două benzi pe ambele sensuri de circulaţie - sensurile fiind separate prin bordură sau scuar - şi fac legătura între cele mai mari oraşe. Pe unele dintre aceste autostrăzi se percep taxe de circulaţie. Şoselele sunt şi ele bine sfaltate, au una sau două benzi de circulaţie pe sens şi fac legătura între oraşe, însă pe acestea viteza maximă permisă este mai mică. Drumurile înguste de calitatea a doua sunt neasfaltate şi sunt puţin mai greu de parcurs, pe acestea viteza de circulaţie este mult mai redusă. Să nu uităm nici de drumurile orăşene, care în general sunt bine asfaltate.

Marile oraşe dispun de o reţea extinsă de metrouri, care funcţionează 20 de ore pe zi, de regulă de la ora 6.00 până la ora 1.30. Prin reţeaua extinsă de autobuse se poate ajunge în orice oraş. Există autogări separate pentru cursele internaţionale, pentru cursele lungi şi cele scurte interurbane.

Cel mai comod dar şi cel costisitor mod de transport este taxiul.

Trenul este şi el un mijloc de transport foarte popular în Spania. Reţeaua căilor ferate oferă diferite servicii şi acoperă toată suprafaţa ţării. Există reţele de căi ferate locale, trenuri regionale care duc spre numeroase obiective, trenurile de viteză şi AVE-ul care face legătura între Madrid, Sevillá şi Lerida. Sunt în construcţie alte linii de cale ferate pentru trenurile cu viteză cu traseele Lerida-Barcelona, Cordoba-Malaga, Madrid-Valladolid şi Madrid-Comunitatea Autonomă Valencia.
Pe site-ul www.renfe.es găsiţi mersul trenurilor, preţuri şi reţeaua de căi ferate din Spania.

Porturile maritime din Spania sunt foarte bine specializate. Cele mai active şi cele mai echipate docuri se găsesc în regiunile turistice. Cel mai mare volum de călători îl are portul din Tarifa, urmat de Mallorca, Valencia, Barcelona şi Tenerife. Portul de la Vigo are specific pescăresc (de fapt toate oraşele de pe malul mării au porturi pescăreşti) iar porturile din Barcelona, Bilbao, La Coruña şi Gijón sunt de natură industrială. Există multe porturi destinate sporturilor maritime şi petrecerii timpului liber.

yanni

Numarul mesajelor : 7
Data de inscriere : 27/07/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum