Cadouri de la reduceri în loc de bani

In jos

Cadouri de la reduceri în loc de bani

Mesaj  adriana la data de Lun Aug 03, 2009 6:17 am

Criza a afectat bugetele multor români plecaţi la muncă în străinătate. Aceştia nu mai pot trimite sute de euro lunar rudelor din ţară.Anul acesta, mulţi români din Spania care îşi vor vizita rudele de acasă vor renunţa să le mai dăruiască bani.

Spre deosebire de anii anteriori, când majoritatea conaţionalilor îşi petreceau concediile în România împreună cu prietenii şi rudele, vara aceasta foarte puţini îşi mai pot permite acest „lux“.

Pentru a putea fi alături de cei dragi pe timpul vacanţei, oamenii sunt nevoiţi să mai taie din cheltuieli. Motivul principal este faptul că ei au fost afectaţi de criza economică. În prezent, peste 71.000 de români din Spania se află în şomaj.

Cadouri mai ieftine

Cristian Mihaiu (32 de ani), originar din Alba Iulia, locuieşte de cinci ani în Madrid. În ultimii patru ani, el şi-a petrecut concediile în România. „Am vacanţă toată luna august. Anul acesta voi merge doar două săptămâni în ţară, pentru a-mi petrece concediul cu familia şi prietenii. Lucrez pe cont propriu, ca zugrav, şi până acum am avut doar două lucrări mari, aşa că trebuie să reduc bugetul de vacanţă“, spune Cristian. Pe lângă scurtarea perioadei de şedere în ţară, el a diminuat şi sumele destinate achiziţionării de cadouri pe care le oferă rudelor şi prietenilor. „Eu cumpăr mereu daruri celor dragi, dar anul acesta m-am orientat să găsesc preţuri mai bune. Concediul meu coincide cu perioada reducerilor din Spania. Dacă am timp să caut, pot găsi multe lucruri la preţuri cu până la 70% mai mici“, povesteşte Cristian.

Sume mai mici pentru cei de acasă

Totalul economiilor nete ale familiilor din Spania a fost de 665.782 milioane de euro, la sfârşitul primului trimestru al anului 2009, conform Băncii Naţionale a Spaniei. Astfel, s-a înregistrat o scădere cu 26% faţă de primul trimestru al anului trecut şi cu 9% în comparaţie cu ultimul trimestru al anului 2008.

Sumele trimise de către imigranţii care locuiesc în Spania către ţările lor de origine au înregistrat o scădere cu 17,2% în primul trimestru, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sursa: www.adevarul.es
avatar
adriana

Numarul mesajelor : 13
Data de inscriere : 27/06/2009

Vezi profilul utilizatorului http://www.scoala5calarasi.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum