Apartamente de închiriat la Madrid, mai ieftine decât la Bucureşti

In jos

Apartamente de închiriat la Madrid, mai ieftine decât la Bucureşti

Mesaj  adriana la data de Lun Aug 03, 2009 7:17 am

Chiar dacă în ceea ce priveşte preţul apartamentelor Spania este în continuare mai scumpă decât România, în privința chiriilor, situaţia se schimbă.

“Închiriez garsonieră, zona Sebastian, etajul 4/8, suprafaţa 42mp, 450 de euro pe lună.”, aşa sună unul dintre anunţurile imobiliare de pe site-ul magazinuldecase.ro. Cu aceeaşi bani, 450 de euro, poţi închiria o locuinţă asemănătoare, pe strada Ballesta din Gran Via, Madrid. Cu 400 de euro, la Castellon, oraş situat aproape de ţărmul Mediteranei, poţi închiria o locuinţă complet mobilată de 60 de metri pătrați, cu două camere, o bucătărie şi o baie. Pentru 450 de euro, preţul de închiriere al garsonierei din cartierul bucureştean Sebastian, proprietarul locuinţei din Castellon îţi pune la dispoziţie şi un garaj la parterul blocului.

Spania: 1.000.000 de apartamente nu îşi găsesc chiriaşi

În Spania, din cele aproximativ 24 de milioane de locuinţe existente, doar 1.800.000 erau închiriate. Astfel, procentul chiriaşilor, faţă de cel al proprietarilor, era cu mult mai mic decât media europeană.
În anul 2007, numărul proprietarilor era de 85%, în Spania, în timp ce în Europa, media era de 65%.
Criza economică a făcut ca multe persoane, în general tineri, să nu mai aibă posibilitatea să-şi cumpere o casă, mulţumindu-se cu închirierea unei locuinţe. Pe mulţi însă, chiriile mari i-au determinat să se răzgândească, şi au preferat să se întoarcă în casele părinţilor.

În lipsa cumpărătorilor, dezvoltatorii imobiliari s-au reorientat şi au început să ofere spre închiriere apartamentele noi. Ca urmare, s-au înmulţit ofertele de închiriere. Treptat, chiria a scăzut cu 6,6% faţă de anul trecut. Un metru pătrat se închiriază, în prezent, cu 8,9 euro. Astfel, închirierea unui apartament de 60 de metri pătraţi te costă, în Spania, în medie, în jur de 500 de euro.

În prezent, în această ţară există peste 1.000.000 de apartamente pe care properietarii nu au reuşit să le închirieze. Dintre acestea, 70% sunt pe litoralul Mării Mediterane. De asemenea, numărul locuinţelor construite şi nevândute este, la ora actuală, de peste 600.000. Cele mai puţine locuinţe construite dar nevândute au fost înregistrate în anul 2005, când, în Spania, existau doar 100.000 de apartamente fără proprietari.

În cazul tinerilor, statul contribuie la plata chiriei

Pentru a încuraja tinerii să se desprindă din sânul familiei şi să-şi închirieze un apartament, statul spaniol oferă un ajutor de 210 euro pentru chirie tinerilor sub 30 de ani. Astfel, numită „Renta Basica de Emancipación”, subvenţia acordată începînd de la 1 ianuarie 2008 de către guvernul spaniol se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 22 şi 30 de ani, care trăiesc în locuinţe închiriate. Subvenţia poate fi acordată pe o durată de timp de cel mult 4 ani.

Pentru a primi această subvenţie, solicitantul trebuie să aibă un venitul anual mai mic de 22.000 de euro.
Pe lângă ajutorul de 210 euro lunar, Renta Basica de Emancipacion mai cuprinde şi un împrumut de 600 de euro, dacă tânărului i se solicită depunerea unei garanţii la închirierea locuinţei, returnabil la încetarea acordării subvenţiei, şi o sumă de 120 de euro, pentru demersurile necesare în cazul în care este solicitat şi un girant.

Preţul chiriilor a scăzut în Madrid

Ca urmare a crizei economice, în ultimul an, în capitala Spaniei s-a observat o scădere a preţurilor de închiriere a locuinţelor. În medie, chiriile au scăzut cu 100 de euro pentru garsoniere şi cu 200 – 300 de euro pentru apartamente cu două şi trei camere. În Madrid, cel mai ieftin apartament cu două camere, de aproximativ 50 de metri pătraţi, poate fi închiriat la preţuri care pornesc de la 700 de euro. Cele mai ieftine locuinţe sunt situate în cartiere periferice cum ar fi Vallecas, Aluche sau Chamartin, iar cele mai scumpe în zonele Salamanca, Plaza de Espana, Sol şi Gran Via. De exemplu, un apartament cu două camere în Gran Via poate fi închiriat la preţuri cuprinse între 1.500 şi 2.000 de euro. Pentru plata chiriei pentru o garsonieră, cei care doresc să locuiască în Madrid trebuie să scoată din buzunar între 450 de euro şi 900 de euro, lunar. În cazul în care imobilul este situat în zone rău-famate, cum ar fi strada Ballesta din Gran Via, preţurile variază între 450 de euro şi 550 de euro. Apartamentele cu trei camere se închiriază cu peste 1.200 de euro.

De obicei, toate locuinţele oferite spre închiriere în capitala Spaniei sunt dotate cu maşini de spălat şi frigidere. În cazul apartamentelor nemobilate, chiriile sunt mai mici cu 200 – 400 de euro lunar, în funcţie de tipul imobilului. În Madrid, proprietarii solicită chiriaşilor, în momentul semnării contractului de închiriere, echivalentul a cel puţin două luni de chirie, drept garanţie pentru perioada în care locuiesc în imobil. În cazul în care chiriaşul deteriorează locuinţa, mobila sau electrocasnicele, i se opreşte din gaj contravaloarea daunelor produse. În caz contrar, la finalizarea perioadei de închiriere, i se restituie suma lăsată garanţie.

Sursa: www.adevarul.es
avatar
adriana

Numarul mesajelor : 13
Data de inscriere : 27/06/2009

Vezi profilul utilizatorului http://www.scoala5calarasi.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum